Jak nevyhořet v zaměstnání

Jak nevyhořet v zaměstnání

Syndrom vyhoření je stav fyzického, emocionálního a duševního vyčerpání, který je způsoben chronickým stresem v práci. Může se projevovat různými příznaky, jako je únava, podrážděnost, ztráta motivace, ztráta zájmu o práci, problémy se soustředěním, změny nálad a poruchy spánku.

Vyhoření může mít vážné důsledky pro fyzické i psychické zdraví. Může vést k chronickým zdravotním problémům, jako jsou bolesti hlavy, bolesti zad, poruchy trávicího ústrojí a kardiovaskulární onemocnění. Může také vést k depresi, úzkosti a dalším duševním problémům.

TIP! Udržte si duševní pohodu v zaměstnání pomocí našich tipů!  

  


Zde je několik tipů, jak se můžete vyhnout vyhoření:

  • Dbejte na své zdraví. Jezte zdravou stravu, dostatečně se hýbejte a dostatečně odpočívejte. To vám pomůže udržet si fyzickou i psychickou pohodu.
  • Naučte se zvládat stres. Existuje mnoho technik, které vám mohou pomoci zvládat stres, jako je relaxace, meditace nebo jóga. Tyto techniky vám pomohou snížit pocit přetížení a úzkosti.
  • Vytvořte si hranice mezi prací a osobním životem. Když jste v práci, soustřeďte se na práci a když jste mimo práci, věnujte se svým blízkým a koníčkům. To vám pomůže udržet si rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.
  • Buďte realističtí ve svých očekáváních. Nečekejte, že budete vždy dokonalí a že vše půjde podle vašich představ. To vám pomůže snížit pocit frustrace a zklamání.     

TIP: Naučte se využívat výhod zaměstnaneckých wellness programů!  


Pokud se u vás objeví příznaky vyhoření, je důležité vyhledat pomoc. Můžete se obrátit na svého lékaře, psychologa nebo terapeuta.

Zde jsou některé konkrétní tipy, jak zvládat stres v zaměstnání:

  • Naučte se říkat ne! Pokud máte pocit, že si na sebe berete příliš mnoho, naučte se říkat ne novým úkolům nebo projektům. To vám pomůže předejít tomu, abyste se cítili přetížení.
  • Delegujte úkoly! Pokud je to možné, delegujte úkoly svým kolegům nebo podřízeným. To vám pomůže ulehčit si práci a mít více času na to, co je pro vás důležité.
  • Vytvořte si čas pro sebe! Vyhraďte si každý den čas pro sebe, abyste se mohli věnovat svým koníčkům nebo relaxaci. To vám pomůže odpočinout si a načerpat energii.  


Zde jsou některé další tipy, které vám mohou pomoci:

  • Věnujte se pravidelně fyzické aktivitě. Fyzická aktivita je skvělým způsobem, jak snížit stres a zlepšit náladu.
  • Spěte dostatek hodin. Nedostatek spánku může vést ke zvýšení stresu a úzkosti.
  • Konverzujte s někým, komu důvěřujete. Může to být přítel, rodinný příslušník nebo terapeut. Rozhovor o tom, co prožíváte, vám může pomoci cítit se lépe.

Pamatujte, že vyhoření je problém, který se dá předejít. Pokud se o své zdraví a pohodu budete starat, můžete snížit riziko, že se u vás tento problém objeví§

TIP: Přečtěte si, jak se vedení a firemní kultura navzájem ovlivňují.